Σύντομο Ιστορικό της Εγνατίας οδού

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης αποτελεί βασική πύλη εισόδου στην Ευρώπη, και παράλληλα ένας τόπος με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Χαρακτηρίζεται από έναν ιδιαίτερο υψηλό πλούτο πολιτιστικών πόρων, στον απόηχο στοιχείων της αρχαιοελληνικής και βυζαντινής παράδοσης, ενταγμένων σήμερα στη σύγχρονή ζωή, μέσα από την ανάδειξη και αξιοποίηση στοιχείων της πολιτιστικής έκφρασης και δημιουργίας, του ανθρωπογενούς και δομημένου περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, ο τομέας του πολιτισμού, αποτελεί τμήμα του ανθρώπινου περιβάλλοντος και σύνθεση στοιχείων της ανθρώπινης δραστηριότητας, δυνατοτήτων και συνηθειών. Ο σημερινός Νομός Δράμας αποτελεί μία γεωγραφική ενότητα, η οποία προσδιορίζεται από έναν περιφερειακό ορεινό όγκο, όπου τα πρώτα ίχνη της ανθρώπινης παλαιολιθικής δραστηριότητας και τα διάσπαρτα αρχαιολογικά ευρήματα, μαρτυρούν τη συνεχή κατοίκησή του. Στο ως άνω πλαίσιο, χαρακτηριστικό γνώρισμα στη διαχρονική πορεία της περιοχής της Δράμας, αποτέλεσε το πέρασμα της αρχαίας Εγνατίας Οδού, η οποία κατασκευάστηκε πάνω στα ίχνη ενός αρχαίου προ ρωμαϊκού δρόμου, ενώ ως κύρια οδική αρτηρία, συνέδεε τη Δύση με την Ανατολή, διευκολύνοντας τη στρατιωτική, εμπορική και ιδιωτική επικοινωνία.

Η Εγνατία οδός, στην πορεία της από την Αμφίπολη προς τους Φιλίππους, μετά τις βόρειες υπώρειες του Παγγαίου, περνούσε από ην περιοχή της σημερινής Μαυρολεύκης και εν συνεχεία, διασχίζοντας τα έλη με τη βοήθεια γεφυριών, περνούσε από τον αρχαίο οικισμό του Καλαμπακίου, όπως μαρτυρεί και η ενεπίγραφη αμφίγραμμη στήλη-σταδιοδείκτης της οδού (τέλη 3ου-αρχές 2ου π.Χ.). Μάλιστα, ο σταδιοδείκτης αποτελεί δείγμα των έργων οδοποιίας που πραγματοποιήθηκαν στην εποχή των Μακεδόνων, ενώ ο μιλιοδέκτης της Εγνατίας οδού από την ίδια περιοχή, βεβαιώνει πως η μεγάλη ρωμαϊκή οδός ακολούθησε το οδικό δίκτυο των Μακεδόνων, στην πορεία της από την Αμφίπολη στους Φίλιππους. Κατόπιν από το Καλαμπάκι, η Εγνατία οδός συνέχιζε νοτιοανατολικά, φθάνοντας στη μνημειακή αψίδα της αρχαίας πόλης των Φιλίππων. Παράλληλα, οι διακλαδώσεις της αρχαίας οδού διευκόλυναν την προσβασιμότητα και ενίσχυαν την επικοινωνία των κοινωνιών.

Αγώνας δρόμου στα πλαίσια του Via Egnatia 2019

Περισσότερα

Πρόγραμμα εκδηλώσεων στα πλαίσια του Via Egnatia 2019

Περισσότερα